hånd ut av bil

Bilferie i Norge - syv naturskjønne reisemål for sommerferien

Av Henrik Eriksen 06. jul 2016

Bilferie i Norge

Norge er et langstrakt og vakkert land med skjønn, vill og variert natur. Så hvorfor ikke legge bil- eller bobilferien til ett av de syv reisemålene vi presenterer i denne artikkelen? 

1. Geirangerfjorden (Møre og Romsdal)

Geirangerfjorden

Sammen med Nærøyfjordområdet ble Geirangerfjorden i Sunnmøre innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 2005. Den 15 kilometer lange fjorden har vært et attraktivt turistmål i snart 150 år, etter at britiske fjellklatrere "oppdaget" den og banet vei for at det første turistskipet seilte inn her i 1869. For å oppleve fjorden kan du ta en ferje fra Geiranger. Høyt oppe i fjellsidene vil du skimte gårder som klamrer seg fast i det ville landskapet. Selv om livet på slike gårder helt sikkert var hardt, hadde de en fantastisk utsikt å hvile øynene på. Dessuten fortelles det at bøndene her også kunne unnslippe skattefuten ved å dra opp taustigen, som var eneste vei til gards.

Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen (nasjonaleturistveger.no)

2. Lofoten (Nordland)

Lofoten

Øygruppa Lofoten er kjent for sin ville og særegne natur, med sylskarpe fjelltinder som rager i silhuett mot storhavet utenfor. Området består av de seks kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. På bildet ser du fiskeværet Reine, som ligger på Moskenesøya. For å komme hit kan du ta ferge fra Bodø, og kommer du nordfra, kan du kjøre på fastlandet syd for Harstad og nord for Narvik. Har du aldri vært her før, vil dette være en bilferie du aldri vil glemme.

Kjører du El - Bil? Vi har tipsene som gjør at du kommer litt lenger mellom hver lading. Les mer om det i blogginnlegget "Rekkevidde på elbil" her.

Foto: Shutterstock.com

3. Strynefjellet (Sogn og Fjordane)

Strynefjell

Gamle Strynefjellsvegen er en av de 18 nasjonale turistvegene, her illustrert med et foto fra Videdalen. Veien ble bygd for å stimulere turisttrafikken til fjordbygdene og stod ferdig i 1884. Langs veien ser du stabbesteiner fra denne tiden og gamle steinheller som de reisende brukte til overnatting. Deler av strekningen er god, gammel grusvei og landskapet er variert, med stupbratte fjellsider og turkisgrønne fjellvann. Det hviler et historisk sus over Strynefjellsvegen.

Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen (nasjonaleturistveger.no)

4. Atlanterhavsveien (Møre og Romsdal)

Atlanterhavsveien

Nei, dette er ikke en bilbane for radiostyrte biler, men Atlanterhavsveien - en av Norges største turistattraksjoner. Den nasjonale turistvegen ligger på Nordmøre, sørvest for Kristiansund og nordøst for Molde. Veien snor seg over holmer, skjær og svaberg utover i havgapet, og er et yndet sted for eventyrlystne på høsten når det frådende havet slår inn mot og over veien. På bildet ser du Storseisundbrua. Den ble omdøpt til "The road to nowhere" av Daily Mail i 2011 på grunn av den optiske illusjonen som skapes et stykke før du ankommer brua og det ser ut som at den stopper i løse lufta. Atlanterhavsveien ble åpnet i 1989, og veiarbeiderne opplevde hele 12 orkaner i løpet av de seks årene det tok å bygge ferdig veien. Når du først har kommet hit, bør du også ta deg tid til å oppleve Trollstigen (bildet øverst), en fjellvei som knytter forbindelse mellom Åndalsnes og Valldal.

Noen barn kan bli litt utolmodige i bil ved lange kjøreturer. Les mer om våre tips til "Bilunderholding for barn i ferien"

Foto: Shutterstock.com

5. Jæren (Rogaland)

Jren

Kystlandskapet Jæren strekker seg over 65 kilometer fra Boknafjorden og sydover fram til Dalane i syd, hvor vi finner byene Stavanger, Sandnes og Bryne. Navnet Jæren kommer fra det norrøne jaðarr, og betyr "kanten mot havet". På bildet ser du Brusand, et vakkert friluftsområde som er lett tilgjengelig fra Nasjonal turistveg Jæren, hvor du får oppleve en mykere side av kystlandskapet langs Nordsjøen. Legger du bilferien hit, bør du også ta turen innom Norges lengste sandstrand, Orrestranda, som er fem kilometer lang.

Ferie og ren bil henger sammen. Les mer om "sommer vask av bilen" her

Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen (nasjonaleturistveger.no)

6. Nærøyfjorden (Sogn og Fjordane)

Nryfjorden

Vil du ha en kinderegg-opplevelse av både fjell, fjord og bre, bør du legge bilferien til Sogn og Fjordane. På bildet ser du en av armene til Sognefjorden, Nærøyfjorden, en av de trangeste fjordene i Nord-Europa, kun 250 meter bred på sitt smaleste. Hvis barna i baksetet er fans av Disney-filmen Frost, kan det nevnes at fjorden ble brukt som inspirasjon til byen Arendelle i filmen som kom ut i 2013. For å oppleve Nærøyfjorden, kjører du til Flåm eller Gudvangen, og tar et 3-4 timers cruise innover fjorden derfra. Her er det fantastiske muligheter for fjellvandring og padling. Nærøyfjorden er, i likhet med Geirangerfjorden, en UNESCO-fjord. Et kvarters kjøretur fra Flåm kommer du til Aurland, hvor du kan kjøre Lærdalstunnelen - verdens lengste bilveitunnel - til Lærdal, hvor du har kort vei til breheimen. 

Før du legger ut på bilferie i Norge kan det være lurt å gå gjennom en liten sjekklsite. Se våre tips til ting du burde tenke på her.

Foto: Shutterstock.com

7. Rondane (Hedmark)

Rondane

Rondane nasjonalpark, sør for Dovre. Det var her den norske dikteren Aasmund Olavsson Vinje i 1861 ble inspirert til å skrive diktet Ved Rondane, som begynner slik: "No seer eg atter slike Fjøll og Dalar, som deim eg i min fyrste Ungdom saag". Bildet over er fra Strømbu i Atndalen, en rasteplass med utsikt mot Rondslottet (2178 moh). Her kan du parkere bilen og ta deg fotturer på opptil flere dager innover i fjellet. Balsam for både sjel og sinn!

Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen (nasjonaleturistveger.no)

Er du typen som liker en aktiv ferie og kunne tenke deg å oppleve litt fra sykkelsete? Da har vi noen tips til ferie på sykkelste også. "Les mer om det her."

God bilferie!

Santander Consumer Bank

Temaer: Bil, Caravan


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no