hånd ut av bil

Diesel eller bensin - hva skal du velge?

Av Martin Hanche-Olsen 26. apr 2016

Diesel eller Bensin - hva skal du velge?

Diesel- eller bensinbil? Det er et spørsmål mange bilkjøpere stiller seg. Valget er ikke alltid så enkelt og det er mange hensyn å ta. Flere har en personlig preferanse når det gjelder bensin- eller dieselmotor, og man kan i tillegg gjøre valget enda vanskeligere hvis man tar med hybrid- og elbiler i beregningen. 

Det finnes ingen fasit på hva som er best for deg, men vi skal i denne artikkelen prøve å belyse noen ting du bør tenke på når du skal velge mellom bensin- eller dieselmotor. 

Start med å tenke på deg selv og ditt behov.

Først og fremst bør du på tenke på hva som er viktigst for deg når du skal kjøpe en ny bil. Kan det for eksempel være økonomi eller miljø? Det vil også være en fordel om du kan kartlegge bruksmønsteret ditt. Kjører du mye i byen, bruker du bil til mye og lang pendling, eller kanskje en mellomting?

Dette er alle faktorer som kan hjelpe deg med å gjøre valget lettere mellom diesel eller bensin.

Les også om hva en hybridbil er: Hva er en hybridbil?

Hvis miljø er viktigst

Hvis miljø er viktig for deg, så står du foran et vanskelig valg. Både bensin og dieselbiler forurenser, og det kommer vi ikke unna.

  • Bensin har den fordel at de forurenser lite lokalt, men desverre mer globalt. 
  • For dieselbilen gjelder det omvendte. De er altså litt mer skadelig for det lokale klima, men er bedre for det globale. 
  • Biler med forbrenningsmotor slipper ut to typer gasser disse kalles NOx  og CO2. Her er det NOx utslipp som skader mest lokalt, mens CO2 utslipp forurenser mer globalt. 

Dieselbiler har fått et (kanskje ufortjent?) dårlig rykte de siste årene. Kritikken mot dieselbiler oppstod etter at regjeringens avgiftsendringer og uttalelser rundt diesel som drivstoff kom raskt etter hverandre. Først ble avgiften på diesel biler satt ned i 2009 grunnet lavt CO2-utslipp. Dette resulterte i at mange gikk over fra bensin til diesel.  Deretter ble avgifter satt opp da det viste seg at lokal forurensning ble et problem i storbyene.

Hvis økonomi er viktigst

Er økonomi, og da biløkonomi, det temaet som står sterkest når du skal kjøpe bil? Da anbefaler vi at du tar et skritt tilbake og ser på kartleggingen du gjorde over din egen bilbruk. Faktorene derfra er nemlig mer avgjørende enn du kanskje tror. 

  • I dag er det som oftest dieselbiler som er billigst i anskaffelse. Selve drivstoffet diesel har også, som regel, en lavere pumpepris enn bensin. Altså kan det virke som om diesel er et bedre økonomisk valg. 
  • Dieselbiler bruker også ofte noe mindre drivstoff enn tilsvarende bensinbiler.
  • Men ting kan skje raskt fremover og ingen vet hva som skjer med dieselavgiftene. Det er også tatt opp til debatt om man skal differensiere bompengesatsene etter drivstofftype i byene.
  • Annenhåndsverdien er som alltid vanskelig å spå, da mye kan skje på markedet de fremtidige årene. Generelt kan vi si at annenhåndsverdien blir påvirket av ulike faktorer som merke, størrelse og eventuelle avgiftsendringer.

En liten oppsummering:

Hvis bruken din består av mye og lang kjøring, eller har du behov for svært høy trekkraft så kan dieselbiler være et godt alternativ. Hvis du tenker på miljøet må du tenke på om du tenker mest på det lokale eller det globale miljøet. Økonomi er også en faktor det er vanskelig å si noe helt sikkert om. Mye er fortsatt usikkert rundt avgifter, og eventuelle andre endringer. 

Det må også nevnes at de klassiske skillene mellom bensin- og dieselmotorer er i ferd med å viskes ut. Virkeligheten i dag er nok en helt annen enn tidligere, da dieselbiler har blitt mer turtallsvillige og bensinbiler har fått høyere dreiemoment på lavere turtall. Dessuten har bensinmotorer blitt mer drivstoffgjerrige enn tidligere. Merk at det kan være en del forskjeller mellom de ulike bilprodusentene, så det kan lønne seg å bruke litt tid på å finne en produsent som har kommet langt i å utvikle moderne motorer.

Et generelt råd fra meg er at du bør spørre din bilforhandler om tips og råd. Det kan være noen forskjeller fra produsent til produsent når det kommer til hva de anbefaler. Det er også de som kjenner sine produkter best - så bruk den ressursen!

Vurderer du å kjøpe motorsykkel? Da bør du lese om Bil VS. MC her.

Hvis du allerede har bestemt deg, les råd og tips til kjøpet her.

 

Santander Consumer Bank

Temaer: Bil


Martin Hanche-Olsen's photo

Av: Martin Hanche-Olsen

Martin jobber med kundeoppfølging og kunderelasjoner i Santander Consumer Bank AS, og er en del av redaksjonen til Bilogfritidsbloggen.no og Minleasing.no. Han jobber både mot Santander sine samarbeidende forhandlere og mot sluttkunde. Martin har også lang erfaring fra salg og kjenner godt til hva kunder ofte lurer på når det kommer til produkter og finansieringsmuligheter innenfor kategorien bil- og fritid.

Epost

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no