hånd ut av bil

Hjelp, jeg har fylt bensin på dieseltanken - Hva gjør jeg?

Av Henrik Eriksen 15. jul 2016

Bensin på Dieseltanken

Du er ikke alene, hvert år fyller mer enn 15 000 nordmenn feil drivstoff på bilen. Det kan være fort gjort å ta feil drivstoff når du står på en bensinstasjon, og det kan dessverre koste deg dyrt. Men hva gjør du egentlig når du har fylt bensin på dieseltanken? Eller omvendt.

Ikke start motoren!

La bilen stå. Da forhindrer du at bensinen sprer seg i systemet, og du begrenser skadeomfanget. Hvis bilen blokkerer en pumpe, kan du be betjeningen på stasjonen om hjelp til å dytte den unna så lenge. 

Har du allerede kjørt bilen?

Stans bilen på trafikksikkert vis og slukk tenningen umiddelbart. Forhåpentligvis er det fortsatt diesel i drivstoffpumpen. Kostnadene for reparasjonen avhenger av hvor langt bensinen har funnet vei inn i systemet. 

Ring bergingsselskap

Uavhengig av om du har startet motoren eller ikke, ring et bilbergingsselskap (f.eks. Falck, Viking eller NAF). De henter og frakter bilen din til et verksted, hvor alle komponenter som har vært i kontakt med bensin byttes ut. 

Konsekvenser av feilfylling

Dersom du allerede har startet bilen, kan du oppleve at bilen ikke starter, eller at den rykker eller stanser. Omfanget av skadene kommer an på hvor mye av det riktige drivstoffet du hadde på tanken fra før, mengden av feilfylt drivstoff, samt hvor lang tid det gikk før du oppdaget feilen.

Det er normalt tilstrekkelig at motoren tømmes, renses og at drivstoffilteret byttes. Er du heldig, kan du slippe unna med noen tusenlapper. Du må belage deg på at feilfylling av drivstoff kan gjøre innhugg i feriebudsjettet. Er du uheldig, kan regningen strekke seg fra 3 000 helt opp til 100 000 kroner.

LES OGSÅ: Diesel eller bensin - hva skal du velge? »

Omvendt? Diesel på bensintanken

Heldigvis er det ikke like alvorlig hvis du har fylt diesel på bensintanken. Dette kommer av dieselens egenskaper. Diesel har en smørende effekt, mens bensin virker uttørkende. Bensin kan derfor skade dieselbilens innsprøytingssystem. Diesel på bensintanken fører også til at du må tømme og rense tanken, samt bytte drivstoffilter og i verste fall katalysatoren - hvis drivstoffet har trukket inn hit. 

Bensinpumpen passer dessverre godt inn i dieselrøret på bilen. Men det omvendte scenariet, som ironisk nok er mindre alvorlig, er vanskeligere å få til. Dette fordi dieselpumpens munning ofte er større enn diameteren på bensinrøret.

Slik forebygger du feilfylling:

  • Konsentrer deg når du fyller drivstoff
  • Merk drivstofflokket ditt med DIESEL eller BENSIN i store bokstaver i fet skrift på en gul lapp (Evt. skriv det med grå (diesel) eller grønn (bensin) sprittusj)
  • Kjøp et lokk som hindrer feilfylling. Mange nye biler er allerede utstyrt med dette, men det kan også ettermonteres
  • Er du usikker på om du kjører en bensin eller dieselbil kan du sjekk dette før fylling i bilens vognkort.

Interessert i å lese mer? Les også om hvorfor foliering av bilen kan være kan være en fornuftig investering » 

Santander Consumer Bank

Temaer: Bil, Caravan, Båt


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no