hånd ut av bil

Hvordan sikre hund i bil?

Av Henrik Eriksen 24. okt 2016

Hvordan sikre hund i bil

Hunden er menneskets beste venn heter det, og det er noe jeg er helt enig i. Vi som er glad i dyr, enten det er hund, katt eller kanin, gjør alt for at de skal ha det bra. Men mange av oss glemmer å sikre dyrene våre godt nok når vi er ute på kjøretur. Selv om våre firbente venner ofte ikke veier mer enn noen få kilo, og lover å sitte pent når vi sier sitt, må de også sikres. Her er våre råd til hvordan. 

Hvor farlig er det egentlig?

Din firbente bestevenn virker kanskje lett som en fjær når du løfter han/henne, men dersom den lille krabaten ikke er sikret ordentlig kan konsekvensene bli svært alvorlige.

En liten hund på noen få kilo kan bli rene tungvekteren ved en kollisjon. Dette er noe du ikke vil ha flygende gjennom bilen ved en bråbrems. Vi har regnet litt på det, og tallene er ganske skremmende.

  1. En hund på 3,5 kilo vil ved en bråstopp i 40 kilometer i timen veie 212 kg når den treffer deg.
  2. Ved 80 kilometer i timen blir vekten på 847 kg.
  3. En hund på 10 kg vil i 40 kilometer i timen vei 605 kg
  4. Eller 2.420 kg ved en kollisjon i 80 kilometer i timen
  • Noe å tenke på: 10 kg usikret bestevenn kan bli til noe som er tyngre enn bilen du kjører

Det er altså veldig farlig for både hunden selv og passasjerene i bilen dersom den ikke er sikret.

Les også: 8 ting som kan redde arbeidsdagen din - ha dem alltid i bilen

Hvordan sikre hund i bil?

Hvordan sikre hunden?

Du har to alternativer når det kommer til å sikre hund i bil: Sele eller bur. Uansett hva du velger å gå for er det viktigste at utstyret er testet og godkjent.

  • Bur

Hvis du skal gå for bur må du sørge for at det hverken er for stort eller for lite. Dette får du hjelp til i dyrebutikken. Det er også viktig at du velger et bur som ikke kan klappe sammen under kjøreturen. Det beste er å gå for et tungt og solid bur som ikke er sammenleggbart. Da vil det ikke flytte på seg i svinger og ved bremsing. Dersom du har en liten hund bør du sette det lille buret på gulvet foran baksetet. Ikke bruk sikkerhetsbelte til å feste slike bur.

  • Sele

Dette er ikke det samme som en tursele. Selene har vært mye omdiskutert, men for mange med små biler blir dette det eneste alternativet. En feil mange gjør er å bruke en sele som er litt for stor. Ta derfor med deg hunden i butikken og prøv de forskjellige selene. Deretter må du også prøve selen i bilen. En god sele må være kraftig og justerbar. Dersom hunden klarer å gå fritt rundt i bilen med selen på, er den ikke sikret. Du bør se etter produkter som er merket med dette:

  • ECE R17
  • ECE R 126
  • DIN 75410-2.

Les også: Elgen i baksetet

Hvordan sikre hund i bil?

Husk alltid å sikre dyr, mennesker og andre ting du frakter. God kjøretur! 

 

 Santander Consumer Bank

 

Temaer: sikkerhet, Bil, hund


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no