hånd ut av bil

Reise med ferge på bilferie i sommer? Dette avgjør prisen du betaler

Av Henrik Eriksen 09. jul 2016

Reise med ferge på bilferie i sommer? Dette avgjør prisen du betaler

Stadig flere nordmenn ønsker å være turist i eget land. Er du en av dem som velger bilferie for å oppleve Norge i sommer? Er du det er sjansen stor for at ferge vil utgjøre en del av reisen - enten du vil det eller ikke. Men hva er det som avgjør hvilken billettpris du må betale? I dette blogginnlegget forsøker vi å gi deg et bilde av hva fergeturen vil koste.

"Riksregulativet for fergesatser" ligger til grunn for prissettingen i de fleste norske fergeselskaper. Dette direktivet har lenge blitt kritisert. Særlig bobileiere synes det er urimelig, at deres kjøretøy klassifiseres annerledes enn personbiler med campingvogn.

I all hovedsak er det kjøretøyets lengde, antall passasjerer, fergestrekningens lengde og eventuelle rabatter som avgjør den endelige billettprisen. Ettersom mange variabler spiller inn, bør du orientere deg med fergeselskapet, hvis du ønsker å vite endelig pris før avreise. Gjør du litt research på forhånd, kan det være penger å spare. For eksempel har fergelinjene mulighet til å senke prisen i mindre trafikkerte perioder. Vet du allerede nå at du skal reise mye med ferge i sommer, anbefaler vi deg å undersøke verdikortordningen som tilbys. Denne kan du lese mer om lenger ned. 

Les også: Bilferie i Norge - Syv steder du bør oppleve

Personbil og motorsykkel uten campingvogn eller sidevogn

For personbiler og motorsykkel uten campingvogn eller sidevogn er prisstrukturen i utgangspunktet enkel. Du betaler én pris for kjøretøyet og sjåfør + et tillegg per passasjerer. Barn under 4 år reiser gratis, mens de mellom 4 og 16 år betaler barnetakst. Honnørbilletter tilbys også til de som har krav på det.  

Elbiler fikk tidligere reise gratis med ferge (kun betaling for sjåfør), men må nå betale halv pris av ordinær personbil i følge direktivet. Prisene varierer imidlertid fra fergeselskap til fergeselskap, samt hvilket fylke du reiser i. For eksempel innførte Hordaland fylkeskommune betaling for elbiler så sent som i januar i år.

Personbil og motorsykkel med campingvogn eller sidevogn

Reiser du derimot med campingvogn eller sidevogn, er det andre forhold som bestemmer prisen. Kjøretøyets takst beregnes i utgangspunktet etter dets totale lengde, men det finnes særstilte regler det er greit å være oppmerksom på.

Lengden er avgjørende:

Kjører du motorsykkel med tilhenger eller sidevogn havner du i en annen prisklasse enn når du kjører uten. Dersom total lengde i tillegg overstiger 6 meter skal du i utgangspunktet betale dobbel takst.

For personbiler med campingvogn betales dobbel takst så lenge kjøretøyet ikke overstiger 10 meter totalt. Er den totale lengden over 10 meter, hvilket er tilfellet for de fleste biler med campingvogn, må du regne med tredobbel takst.

Bompenger

Bompenger kan innkreves i tillegg til fergetaksten. Til tross for at du blir belastet med dobbel eller tredobbel fergetakst med campingvogn, belastes du kun med enkel bompengesats ombord på fergen.

Bobil

Bobiler havner utenfor riksregulativets særbestemmelser for kjøretøy under 3500 kg med tilhenger og må dermed operere under de samme reglene som vogntog. Dette er som nevnt et kjent irritasjonsmoment for mange bobileiere, som må betale en vesentlig høyere pris enn sine campingvenner med vogn. Også for bobiler avgjør den totale lengden på kjøretøyet, inkludert utoverhengende last, hvilken prisklasse du havner i.

Les også: Førerkort for bobil. Hvilket sertifikat trenger du? 

Verdikort

Kjøretøyets takst beregnes etter dets totale lengde. Det lønner seg med verdikort, som gir 50 % rabatt. Verdikort er delt opp i 3 klasser:

  • Klasse 1, opp til 8 meter. Forskuddsbetaling kr 3 100
  • Klasse 2, opp til 17 meter. Forskuddsbetaling kr 12 300
  • Klasse 3, opp til 22 meter. Forskuddsbetaling kr 23 300

Benytter du deg av verdikort er det lengden oppgitt i vognkortet som skal legges til grunn. Nytt for noen er det at utoverhengende last (f.eks. sykkelstativ) skal regnes inn i den totale lengden på kjøretøyet. I praksis betyr dette at du risikerer å betale nesten fire ganger så mye, dersom lengden på bobil + utoverhengende last utgjør mer enn 8 meter totalt.

En positiv nyhet er at Bobilverden på sine nettsider varsler mulige endringer i fergetakster i 2017.

Husk at det ikke er de ansatte i fergeselskapet som setter reglene, og ta deg tid til å nyte fergeturen mens du er om bord. Kast loss med et smil og se på det som et mini-cruise i en av Norges mange berømte fjorder. God tur!

Santander Consumer Bank

Temaer: motorsykkel, Bil, Caravan, elbiler


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no