hånd ut av bil

Tenk over dette før du velger farge på bilen

Av Henrik Eriksen 17. nov 2016

shutterstock_296710064-810931-edited.jpg

Vi har alle bestemte preferanser og ønsker når det kommer til bilens design og farge. Enkelte velger etter hjertet, mens andre tenker mer på hva som er praktisk. Det er uansett tre faktorer du bør ta spesielt hensyn til når du skal velge farge på bilen.

Videresalg

Det er lurt å tenke litt frem i tid når du skal velge farge på bilen din. Nordmenn generelt gjør ikke mange oppsiktsvekkende valg når det kommer til farger på bil og det med god grunn. Sære og spesielle farger og mønster er vanskeligere å selge på bruktbilmarkedet. Ta høyde for at trender kommer og går. For noen år siden var det omtrent umulig å få solgt en hvit bil, men så kom trenden tilbake.

Les også: Sjekkliste for kjøp av bruktbil

Med tanke på videresalg av bilen bør man derfor holde seg til de tradisjonelle fargene som svart, grå og sølv. Gule biler tar seg muligens bra ut på bilder, men gjør det dårligere på bruktbilmarkedet. Billige biler kommer litt lettere unna denne «regelen» ettersom kjøper da i hovedsak ser etter en funksjonell bil til en lav pris. Når man selger en dyr bil derimot er det avgjørende at både utstyrspakke, modell og farge er slik kjøper har sett for seg. Det har forekommet tilfeller hvor det har lønnet seg for selger å omlakkere bilen på grunn av ugunstig farge, så ikke ta for lett på dette.

Vedlikehold

Grått eksteriør og mørkt interiør er det enkleste å vedlikeholde. På hvite biler legger man godt merke til veistøv, pollen, rust og skitne flekker. Hvite skinnseter og småbarn er heller ingen god match.

En britisk undersøkelse har også satt bilenes farge i sammenheng med hvor ofte de ble truffet av fuglebæsj. I følge undersøkelsen var det 18% sannsynlighet for at en rød bil ble truffet og bare 1% sannsynlighet for at det samme skulle skje en grønn bil. For fargene svart, hvitt og grå, var sannsynligheten henholdsvis 11%, 7% og 3%.

Les også: Slik får du et billån på dagen

Det er allikevel ikke funnet noen logisk forklaring på disse tallene, men ekspertene anbefaler å ikke parkerer i nærheten av der fuglene hekker. Får man først fuglebæsj på bilen er det viktig å fjerne det med en gang ettersom det kan ødelegge lakken.

Sikkerhet

Det er ingen hemmelighet at biler med sterke farger syns bedre i trafikken. Monash University of Austrlia, gjennomførte i 2007 en undersøkelse av forholdet mellom fargen og ulykkes-raten på 850 000 biler. De fant en klar statistisk sammenheng mellom de to faktorene. På dagtid viste det seg å være 10% større sannsynlighet for å krasje i en bil av fargen: grå, svart, sølv, blå, grønn og rød, i forhold til en hvit bil. De fant også en sammenheng mellom hvor alvorlig ulykken var og farge på bilene involvert.

Dette er lurt å ha i bakhodet hvis du kjører en svart bil, en gråværstung vintermorgen.  

 

Santander Consumer Bank

 

 

Temaer: Bil


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no