hånd ut av bil

Trafikkavgiften - 4 ting du må vite

Av Henrik Eriksen 30. nov 2016

Trafikkavgiften.jpg

Fra januar 2018 vil årsavgiften endre navn til trafikkavgift. Sammen med navneendringen vil også ansvaret for å kreve inn avgiften flyttes fra staten til forsikringsselskapene. I dette innlegget oppsummerer vi hva det betyr for deg og meg.

Før vi begynner på listen er det verdt å merke seg at trafikkavgiften ikke settes av de ulike forsikringsselskapene. Avgiften skal fortsatt fastsettes av staten og den skal fortsatt vedtas over statsbudsjettet hvert år. Forsikringsselskapene skal kun kreve denne inn. Trafikkavgiften, vil på samme måte som årsavgiften, være ulik fra hvilken bil du kjører. Det vil si at satsene vil være ulike og være avhengig av om du kjører en bensin/dieselbil eller en el-bil eller en veteranbil. For alle biler over 7.500 kg vil det ikke kreves inn trafikkavgift. Her vil det fortsatt være en vektavgift som staten selv krever inn.

Les også: Diesel eller Bensin – hva skal jeg velge?

Så over til 4 ting du må vite om trafikkavgiften

  1. Avgiften skal betales sammen med ansvarsforsikringen                                     Alle som eier bil, mc eller ATV er pliktig til å ha den forsikret. Kravet er det vi kaller for ansvarsforsikring. Mange har også utvidet forsikringen med enten del –eller fullkasko. For dem som leaser bil eller har billån er som regel fullkasko et krav fra finansieringsselskapet. Det er sammen med den ordinære forsikringsfakturaen at trafikkavgiften nå skal kreves inn. De fleste forsikringsselskaper vil da gjøre det på den måten at de oppgi hva forsikring til bilen vil koste, for så å legge trafikkavgiften som et tillegg til beløpet. Dette vil også komme godt frem på din faktura.
  2. Du betaler kun trafikkavgift for de dagene du har en aktiv ansvarsforsikring         Nytt med ordningen er at du kun betaler trafikkavgift for de dagene du har en aktiv ansvarsforsikring. Det vil si så lenge du har skilter på bilen. Det vil si at har du en bil du kun bruker deler av året så kan du nå velge å avskilte bilen når den ikke brukes. Da trenger du heller ikke ansvarsforsikring eller å betale trafikkavgiften. Merk at du fortsatt burde ha brann og tyveriforsikring hele året, ting kan skje selv om bilen står trygt innlåst i en garasje.
  3.  Derfor skjer endringen                                                                                 Hovedgrunnen til at endringen skjer er for å lette arbeidstrykket rundt innkreving for staten. Bedrifter, som forsikringsselskaper, krever allerede inn blant annet mva på vegne av staten. Så dette blir sånn sett ett tillegg til den jobben. Flere forsikringsselskaper har også gått ut og varselet at de ikke vil belaste kunden for økte utgifter rundt den ekstra innkrevingen. Hør med ditt forsikringsselskap om det også gjelder for deg og den avtalen du har.
  4.  Leaser du bilen du kjører?                                                                                   Leasing av bil har etter hvert blitt mer og mer vanlig, og for mange kan leasing være et lurt valg. Når man leaser bil er bilen som din å regne i perioden du disponerer den. Det betyr at du også må forsikre den, og sånn sett betale trafikkavgiften.

Les mer om forsikring av leasingbil her

Noen har tilleggsprodukter på sin leasede bil. Det kan bety at leasingselskapet blant annet forsikrer bilen for kunden. Merk at faktura fra leasingselskapet da vil inneholde:

  • Leasingleien
  • Månedskostnader for tilleggsprodukter
  • Trafikkavgiften

Ønsker du å lese mer om bilkjøp. Vi har samlet alt du trenger å vite på hjemmesiden til Santander Consumer Bank.

Santander Consumer Bank

 

Temaer: Bil, MC


Henrik Eriksen's photo

Av: Henrik Eriksen

Henrik jobber som Senior Marketingkonsulent i Santander Consumer Bank AS og er redaktør av Bilogfritidsbloggen.no og MinLeasing.no. Han er opptatt av å skape godt og leselig innhold, som skal være nyttig og enkelt å forstå.

Epost

Santander Consumer Bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no