hånd ut av bil

Varme i campingvogna - hvilke alternativer har du?

Av Mette Kjærsund 29. sep 2016

Husk varme i campingvogna

Bruker du campingvogna året rundt? Om sommeren er det sjelden et problem å få det varmt nok, men skal du derimot tilbringe noen dager i vogna på vinterstid, bør du ha en god varmekilde for at oppholdet skal bli en behagelig opplevelse. I ukens blogginnlegg kan du lese om hva du bør tenke på når du skal velge varme i campingvogna.

Sommer eller vinter?

Er du i markedet for å skaffe deg ny eller brukt campingvogn bør du aller først fastslå behovet ditt. Når skal du bruke vogna? Er planen bare å bruke den på sommerstid, kan en propanovn fint dekke varmebehovet. Det er en trygg og enkel energikilde.

Velger du ovennevnte alternativ og likevel skulle finne på å ta ut "sommervogna"  på en vintertur, er det et godt tips å beskytte propanbeholderen med en termomatte. Det er nemlig slik at propan avgir kulde ved overgangen fra flytende væske til gass. En isolerende termomatte kan forhindre at kulden sprer seg nedover i flasken. På den måten får du utnyttet enda mer av gassen i beholderen.

Alternativer

Vet du med sikkerhet at vogna skal brukes hele året, bør du skaffe en vogn med sentralvarme/vannbåren varme eller luftvarmesystem. De fleste av dagens campingvogner har innebygde system av den ene eller andre typen. 

Sentralvarmesystem/vannbåren varme

Alde er det mest kjente sentralvarmesystemet. Det  fungerer på samme måte i campingvogna som i et bolighus. Her føres varm væske gjennom rør, enten langs veggene, i gulvet, eller begge deler.

Luftvarme

Et varmesystem basert på luft skal også være et fullgodt alternativ på vinterstid. Truma varmesystem burde være kjent for mange. Systemet er basert på varm luft som blåses gjennom utblåsningsrør. Det er viktig å sørge for god sirkulasjon. Pass på å ikke fylle alle skap og skuffer stappfulle - da blir det mindre plass til luft-sirkulering, som er viktig for vamefordelingen. Det samme gjelder plass bak ryggputer og i sengekasser.

Les også: Leie ut bobil eller campingvogn?

Hva er best?

Det er vanskelig å mene noe om det ene systemet er bedre enn det andre. Noen hevder at luftvarmesystem gir raskere oppvarming, mens vannbårent system gir en jevnere og mer stabil varme. Begge kan drives på gass og elektrisitet. 

Er det allergikere i familien, kan det imidlertid tale for å velge et sentralvarmesystem, det gir mindre støv i luften. 

I utgangspunktet skal begge systemene være tilstrekkelige for å holde campingvogna varm på kalde vinterdager. Men noen ganger, og spesielt på de aller kaldeste dagene eller hvis du har en vogn som er dårlig isolert, kan det være behov for litt mer varme. 

Les også: Slik holder du spikerteltet varmt

Kalde føtter?

Kalde føtter gjør at man lett blir frossen i resten av kroppen også. Gulvvarme i campingvogna kan derfor være en god ekstra varmekilde. Det gir en effektiv og jevn varme i hele vogna, og er dessuten deilig å gå på. Det er utvilsomt noen hakk opp på komfortskalaen hvis du investerer i det.

Er det ikke installert guvlvarme i campingvognen din, går det an å kjøpe varmetepper eller matter, som kan legges under eksisterende gulvtepper. De finnes i mange forskjellige størrelser. Det er også mulig å kjøpe gulvvarmefolie som kan klippes til slik at den passer eksakt til din campingvogn. Prisklassen er fra noen hundrelapper og oppover. Et tips er høre med din campingforhandler for å se hva som kan passe for deg.  

Øvrige varmekilder

I tillegg til vognas eget varmesystem, og eventuelt varmematter, finnes det også flere andre ekstra varmekilder.

Gassvarmere

Med gassvarmere får du effektiv oppvarming på kort tid. Det er mye å velge mellom - fra små og rimelige varianter til hele varmesystem.

Et alternativ er Gassovnen av typen Miniflame. Denne ovnen krever ingen installasjon, og er enkel å flytte på. Den har en effekt på minimum 600 watt og maks 1600 watt.  Ovnen kan stå på gulvet eller monteres på vegg. 

Les også: Gass i bobil eller campingvogn? La proffene ta gassjekken av ditt anlegg

Elektriske varmeovner

Elektriske varmeovner er heller ikke spesielt plasskrevende. Keramiske varmevifter finnes i en rekke varianter. Viftene er praktiske fordi de er små og lette å flytte på. Disse kan du kjøpe fra kr 200 - 300,- og oppover. Caravan.no.

Montér en el-tilsats 

Det er også en mulighet å installere en elektrisk enhet på det eksisterende varmeanlegget ditt (så sant dette er Truma). Ultra Heat er en varmespiral med tre varmestyrker: 500, 1000 eller 2000 watt.

Noen generelle tips

Uansett hva du velger, bør du være oppmerksom på følgende:

 • Sjekk at ventilasjonen er i orden - snø kan ha dekket til åpninger
 • Oppvarmingsutstyr skal ha lukket forbrenning for å unngå luftfuktighet, og for å ikke bruke opp oksygen
 • Kontroller at utstyret er montert slik at det ikke skades eller løsner når du kjører
 • Sjekk slanger, rør og koblinger regelmessig for å forhindre lekkasje
 • Sjekk tenn-sikring, co2-sikring, veltesikring og overopphetingsvern på varmeutstyret ditt
 • Husk å utstyre kjøleskapet med vinterdekning - da blir det mindre trekk inn i vogna
 • Aldri bruk kokeapparatet til oppvarming!
 • Bruk aldri rommet bak varmeapparatet som oppbevaringsrom

Det er også lurt å ha en viss idé om gassforbruk og behov på forhånd.  Det innebærer at du bør tenke gjennom:

 • Hva gassen skal brukes til:
  • Matlaging
  • Oppvarming
  • Kjøleskap
  • Varmt vann
 • Hva slags vær og temperatur det er meldt

Sørg for å ha tilstrekkelig med gass slik at dere ikke ender opp med tom beholder og ingen mulighet for å skaffe mer. Spesielt hvis det ikke er tilgang på elektrisitet.

Da gjenstår det bare å ønske god fornøyelse! Jeg håper du får mange fine og varme dager i campingvogna i løpet av vinteren.

Lurer du forresten på hvor du kan vintercampe i år? Ta en titt på blogginnlegget vårt om vinteråpne campingplasser »

Santander Consumer Bank

Temaer: Caravan


Mette Kjærsund's photo

Av: Mette Kjærsund

Mette jobber som National Brand manager i Santander Consumer Bank AS, og er en del av redaksjonen til Bilogfritidsbloggen.no og Minleasing.no. Hun har bred kunnskap om alle typer produkter, men er aller best på MC, båt og caravan. Mette er faktisk selv en ivrig MC kjører og elsker å være på sjøen.

Epost

santander consumer bank

Siste innlegg

Et konsept fra Santander Consumer Bank AS

Vi i Santander elsker biler, båter, mc og caravan. Vi er Norges største finansieringsselskap innen bil- og fritidsfinansiering, og er også en del av Banco Santander - et av verdens største finanskonsern. Bilogfritidsbloggen.no er sammen med Minleasing.no et satsningsområde som etterstrever å gi deg som har spørsmål rundt finansiering eller bilhold svar og hjelp på det du lurer på. For mer informasjon, besøk oss på:

www.santanderconsumer.no